Tips voor het aannemen van een nieuwe medewerker

Ben jij op zoek naar nieuwe medewerkers die jouw bedrijf moeten komen versterken? Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet, zodat je de perfecte nieuwe medewerker binnen haalt. Het is niet altijd even makkelijk om een goede werknemer te vinden tussen de schaarse reacties of juist vele reacties op een vacature.

Vacature schrijven

Het begint eigenlijk allemaal al met het schrijven van de vacature. Het is heel belangrijk dat je de juiste informatie in de vacature zet. Beeld je in wat jouw nieuwe werknemer moet kunnen voor de functie en wat voor persoon in het huidige team zou passen. Deze vereisten zet je vervolgens ook in de vacature. Wees niet te veeleisend, want niemand is perfect en er is natuurlijk altijd ruimte voor ontwikkeling. Probeer de vacature ook SEO-proof te maken. Hierdoor weet je waar jouw doelgroep naar zoekt in Google en dus ook wat voor woorden je in je vacature moet zetten. Je kunt ook altijd eerst even een voorbeeld van een vacature van een soortgelijke functie op zoeken om inspiratie op te doen.

Opdracht laten maken

Je kunt sollicitanten voorafgaand aan het sollicitatiegesprek een opdracht laten maken die relevant is voor de functie. Voor een baan als copywriter, is het bijvoorbeeld een goed idee om diegene alvast een blog of artikel te laten schrijven. Zo weet je of iemand goed kan schrijven, voordat je een uur kwijt bent aan een sollicitatiegesprek.

Het sollicitatiegesprek

Tijdens het sollicitatiegesprek krijg je de kans om echt een goede indruk van iemand te krijgen. Verspil deze kans dan ook niet om alleen iemands cv door te nemen. Probeer juist iemands persoonlijkheid in dit gesprek goed te leren kennen. Stel vragen als: wat voor rol neem je aan in een team? Wat zijn je sterke en zwakke punten? Hoe ga je met feedback om? Dit soort vragen geven een goed beeld van iemand en met deze sollicitatietips kom je al een eind op weg.

De onboarding

Een goede onboarding is het halve werk. Zorg dat de nieuwe medewerker op zijn of haar eerste dag goed ontvangen wordt door het bedrijf en het team. Verder is het super fijn als de nieuwe medewerker een buddy krijgt uit het team die vragen kan beantwoorden en de weg kan wijzen. Ook is het handig om een soort onboarding document te maken waar alles in staat uitgelegd en dingen makkelijk terug te vinden zijn. Trainingen zijn ook een leuke manier om een medewerker betrokken te krijgen en kennis te vergaren.

We hopen met deze tips dat je binnen de kortste tijd een leuke, goede medewerker kunt vinden. En onthoud goed: bedenk van te voren wat voor persoon je voor je ziet, en ga vanuit die gedachte op zoek!

Hulp nodig? Chat met ons.