Hoe kun je als werkgever mensen naar je toe stimuleren, groeien en behouden?

Een goede ICT-er aan boord krijgen is al moeilijk, maar een geweldige ICT-er aan je binden is bijna onmogelijk. Vanuit zijn eigen ervaring heeft Eric Kuisch geleerd hoe je deze groep kan stimuleren, laten groeien en behouden. Hij schreef het boek ‘Paradijsvogels’. Vorige maand nam Eric een livesessie op met host Vincent Everts en Fatih Gunes, directeur van Progress. Hierin gaan de drie heren de diepte in en vertelt ook Fatih over zijn ervaring met paradijsvogels. In zijn gastblog licht Eric Kuisch zeven lessen toe in hoe om te gaan met de zogeheten Paradijsvogels.

Koester je Paradijsvogels

Een goede ICT-er aan boord krijgen is niet eenvoudig, een geweldige ICT-er aan je binden bijna onmogelijk. Althans, dat is wat ik om me heen hoor zo lang als ik zelf in de ICT werkzaam ben. En natuurlijk is het belangrijk dat meer slimme jonge mensen gaan kiezen voor een technische studie, en vervolgens voor een baan in de ICT kiezen. Alleen, klagen over schaarste heeft niet veel zin, beter is het bij onszelf te rade te gaan. Maken wij het als werkgevers zelf interessant genoeg voor deze schaarse talenten? Veel bedrijven reageren nagenoeg hetzelfde op schaarste op de arbeidsmarkt, namelijk door de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Meer geld, leaseauto, vrije tijd. Voor veel beroepen werkt dit aardig, hoewel de effecten meestal maar van korte duur zijn en het niet veel doet voor de betrokkenheid van de mensen in je bedrijf. Ook voor ICT talenten werkt dit nauwelijks, en al helemaal niet voor het topsegment. Het is mijn ervaring dat ICT-ers, en dan met name de high performers, heel andere dingen belangrijk vinden. Organisaties en bedrijven die daar aandacht voor hebben, houden niet alleen hun toptalent aan boord maar hebben ook veel minder moeite om goede ICT-ers aan te trekken.

De zeven geleerde lessen

Vanuit mijn eigen ervaringen hiermee heb ik geleerd wat welk werkt en hoe je deze speciale groep mensen naar je toe kan stimuleren, laten groeien en behouden. In mijn boek Paradijsvogels beschrijf ik de zeven lessen die ik heb geleerd in de 30 jaar die ik werkzaam ben in de ICT. In het kort zijn dit:

1. Bied een podium

Geef je top ICT’ers de spotlights en bevestig ze in hun unieke talent. Laat ze publiekelijk het podium pakken dat hun cruciale rol bevestigt.

2. Schets ‘the bigger picture’

Hun talent is tevens een valkuil op tunnelfocus en verlies van het zicht op de omgeving. Houd ze bij de les en geef adrem antwoord op de vraag ‘waarom doen we dit’. Gebruik daarbij geen dooddoeners, maar authentieke antwoorden.

3. Stretch and ease back

Hou de opdracht spannend en stel ambitieuze doelen om beweging te krijgen en te houden. Neem wel gas terug als blijkt dat de doelen te ambitieus zijn gesteld, zodat er altijd een omgeving is waarin kan worden geëxcelleerd.

4. Neem bijles, zonder schaamte

Dit zijn je slimste mensen; zij weten op detail vaak meer dan jij. Geef toe als je iets niet weet en gun ze de eer jou iets te leren. Je helpt ze om vanuit jouw positie verbanden te leggen die je eerst niet zag.

5. Geef rugdekking, altijd

ICT-ers houden niet van politiek en kunnen door volstrekte eerlijkheid soms bot of onhandig overkomen. Zorg dat je altijd zichtbaar voor ze de in de bres springt, vooral in discussies met niettechnisch publiek.

6. Wees dienstbaar

De taken van een toptalent zijn vaak complex en het zijn niet altijd de meest gestructureerde medewerkers. Schep randvoorwaarden zodat de focus en motivatie optimaal blijft. Neem tijdrovende praktische zaken uit hun handen zodat zij ongestoord kunnen performen.

7. Persoonlijke waardering telt dubbel

Besteed aandacht aan de relatie en smeed een persoonlijke band. Belangrijker dan geld, feest of promotie is de waardering door de manager directie. Publiekelijk, persoonlijk, onbetaalbaar. Werken met talenten, in ieder segment, blijft mensenwerk. Om te snappen wat het beste werkt per individu moet je de verbinding met ze aangaan en daarbij kunnen deze 7 lessen helpen.

Bekijk de livesessie hier terug:

Eric Kuisch COO bij Eurofiber

Over Eric Kuisch

Eric Kuisch is als Chief Operating Officer bij de Eurofiber Groep onder meer verantwoordelijk voor ICT. Eerder gaf hij leiding aan technische onderdelen bij Vodafone en KPN. Zijn boek Paradijsvogels is onder meer verkrijgbaar via Managementboek.nl en Bol.com

Hulp nodig? Chat met ons.